Autisme

Autisme Spectrum Stoornis

AUTISME, EN DAN?

Als je werkt met mensen kom je ook mensen tegen die gediagnostiseerd zijn met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Weet je nog niet zoveel over deze diagnose en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, zodat je de cliënt het beste kunt ondersteunen waar nodig.

Hoe kunnen we autisme beter begrijpen als we het zelf niet eerst voelen?
Hoe zou het zijn om vast te lopen omdat concrete communicatie ontbreekt?
Hoe zou mislukken voelen omdat teveel prikkels in een keer binnenkomen?
Hoeveel frustraties zouden opwellen als je telkens met je hoofd tegen een muur botst omdat je geen overzicht ziet?

Wij willen je die unieke ervaring laten beleven via het Autisme beleef circuit.

Het autisme beleef circuit is een educatieve activiteit die is ontworpen om mensen zonder autisme een beter begrip te geven van hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Het doel is om empathie en begrip te bevorderen door middel van ervaringsgericht leren. In het circuit worden verschillende zintuiglijke en communicatieve uitdagingen nagebootst die vaak worden geassocieerd met autisme.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je deelneemt aan het autisme beleef circuit. Een van de activiteiten kan zijn om een koptelefoon op te zetten en te luisteren naar een opname van veel verschillende geluiden tegelijkertijd. Dit kan je laten ervaren hoe mensen met autisme vaak gevoelig zijn voor geluiden en moeite hebben met het filteren van prikkels. Je kunt merken dat het moeilijker wordt om je te concentreren of om te communiceren in deze overweldigende geluidsomgeving.

Een andere activiteit kan zijn om handschoenen aan te trekken met verschillende materialen erop genaaid, zoals schuurpapier of zijde. Dit kan de gevoeligheid van de tastzin simuleren die mensen met autisme soms ervaren. Je kunt merken dat sommige texturen ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen, wat invloed kan hebben op hoe je de wereld om je heen ervaart.

Daarnaast kan het circuit ook simulaties bevatten die communicatieve uitdagingen illustreren. Bijvoorbeeld het ervaren van moeite om oogcontact te maken of subtiele non-verbale signalen op te pikken. Dit kan laten zien hoe mensen met autisme soms moeite hebben om sociale signalen te begrijpen en effectief te communiceren met anderen.

Het autisme beleef circuit is bedoeld om een gevoel van begrip en respect te creëren voor de ervaringen van mensen met autisme. Door deze simulaties kunnen mensen zonder autisme een glimp opvangen van hoe het is om te leven met bepaalde zintuiglijke en communicatieve uitdagingen. Het hoopt bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen met autisme beter begrepen en ondersteund worden.

Beleef & ervaar!

Deze workshop is zowel voor professionals, betrokkenen als voor ouders/verzorgers.
Incompany ook mogelijk.

De training is SKJ geaccrediteerd in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals.

Benieuwd wat ik kan betekenen voor jouw organisatie?

Neem contact op en ik kom graag langs (of via beeldbellen) om samen naar de vraag te kijken en de mogelijkheden te bespreken.