Zorgvuldig onderzoek

Zorgvuldig onderzoek, wat betekent dat en hoe doe je dat?

Een aantal tips hoe je volgens het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep het zorgvuldig onderzoek vanuit de Jeugdwet kunt toepassen:

1. Blijf in de juiste volgorde:

Het stappenplan bestaat uit vier stappen die je moet volgen. Begin met
Contact maken en kennismaken,

Vervolgens het checken van de feiten;
wat is de hulpvraag
de problemen en krachtenanalyse.
Wat is er nodig & wie kan dit doen?

📚 Ga daarna door naar de wet- en regelgeving en het interpreteren hiervan.
✔️En als laatste moet je je beslissing goed motiveren.

Zorg ervoor dat je deze volgorde aanhoudt, zodat je gestructureerd te werk gaat en niks belangrijks over het hoofd ziet.

2. Duik diep in de feiten:
Een zorgvuldig onderzoek begint met een grondige analyse van de feiten.
Verzamel alle informatie die relevant is, zoals documenten en getuigenverklaringen.
Wees kritisch en neem alle belangrijke details mee bij het nemen van je beslissing. Hoe meer je weet, hoe beter je een wel overwogen beslissing kunt nemen.

3. Zorg voor een duidelijke en transparante onderbouwing:
Het is essentieel om je beslissing goed te motiveren. Neem de tijd om dit zorgvuldig te doen en zorg ervoor dat het voor iedereen begrijpelijk is. Wees open en transparant in de dingen die je doet: “Doe wat je zegt en zeg wat je doet”.
Gebruik verwijzingen naar de wet- en regelgeving, eerdere uitspraken en feitelijke bevindingen om je beslissing te ondersteunen.
Het kost wat tijd, maar een goede en transparante onderbouwing zorgt voor duidelijkheid en vertrouwen bij alle betrokkenen.

♻️Door deze tips te volgen, kun je een zorgvuldig onderzoek uitvoeren volgens het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep. Door grondig naar de feiten te kijken, de juiste volgorde aan te houden en je beslissing goed te onderbouwen, kun je eerlijke en consistente beslissingen nemen op basis van de Jeugdwet.

-Klariena-

Deel dit bericht